KlankKleurFestival 2011: Metamorfose

Vrijdag 10 juni

Richard Strauss: Metamorphosen

Metamorphosen van Richard Strauss is geschreven in 1945, in de laatste maanden van de tweede wereldoorlog. Het werk is vooral bekend in de versie voor 23 strijkers. Uit de schetsen bleek dat Strauss aanvankelijk was begonnen aan een versie voor strijkseptet. Daarom was er reden genoeg om deze te reconstrueren (door Rudolf Leopold in 1990) en deze versie wordt uitgevoerd in het KlankKleurFestival.

Het hoofdmotief van Metamorphosen is ontleend aan de begravenismars uit Beethovens derde symfonie ‘Eroica’. Aan het eind van het stuk komt het thema in zijn oorspronkelijke vorm terug in de bas- en cellopartijen, met erbij geschreven ‘In Memoriam’.

Strauss was erg aangedaan door zijn oorlogservaringen, waarin hij om te kunnen componeren en zijn werk enigszins uitgevoerd te krijgen, maar ook om zijn deels joodse familie te beschermen, continu moest onderhandelen met het naziregime. Hij zag om zich heen de hele wereld vernietigd worden. Bijvoorbeeld zijn geliefde operahuis in München, waar zijn opera’s zo vaak uitgevoerd waren, werd met de grond gelijkgemaakt. Ook de muzikale wereld veranderde en de glorieuze Duitse muziektraditie waar zijn hart zo naar uitging, maakte plaats voor nieuwe compositietechnieken zoals seriële muziek en ook Hollywood en de filmindustrie. Het stuk ademt één groots en melancholiek afscheid van een voor altijd verloren wereld.

< Terug